Aanbrengbonus nieuwe collega

In een krappe arbeidsmarkt zie je de aanbrengbonussen voor nieuwe collega’s als paddenstoelen ontstaan. Het ene bedrijf geeft een DAB+ radio cadeau, een ander bedrijf geeft €250,- euro netto op de loonstrook en weer een ander kiest ervoor om €1000 euro netto uit te keren.

Wij geloven erin dat de aanbrengbonus een fantastisch instrument is om nieuw personeel (maar ook klanten) aan je bedrijf te binden. Uiteraard moet de basis goed zijn (een ontevreden medewerker gaat niemand aandragen). De aanbrengbonus zorgt voor de laatste prikkel om écht dat talent te overtuigen om voor jou te komen werken!

 

Wanneer is het interessant? 

We spreken regelmatig grote bedrijven. Aanbrengvergoedingen zijn dan aan de orde van de dag. Dit bedrijf heeft te maken met aparte excel lijstjes, vergeten uit te betalen of toch uitbetalen ook al is de persoon niet door de proeftijd gekomen. Een hoop gedoe.

Met AFAS en een vleugje STKKR zet je dit proces super strak! Deze Stkkr richt je uiteraard niet in als jouw bedrijf maar uit 10 medewerkers bestaat. Vanaf de 100 medewerkers is dit voor ons een zeer interessante Stkkr en vanaf de 250 medewerkers zou dit een no-brainer moeten zijn.

Één-tweetje: Aanbrengvergoeding uitkeren

STKKR automatiseert simpele processen. De kunst is dan ook steeds om iets wat complex lijkt simpel te maken. Een aanbrengvergoeding is zo’n typisch geval wat complex kan lijken, maar je kunt het behoorlijk plat maken:

  • Er is een medewerker in dienst en door zijn proeftijd heen. Op de medewerker ligt een aanbreng-collega vast.
  • We sturen een loonmutatie (eenmalig).

 

Voorbereiding

Om het proces helemaal strak te krijgen adviseren we om een mooi proces met profielen op te zetten. Een collega draagt een nieuwe collega aan. In het in-dienst profiel wordt vervolgens de aanbreng-collega overgenomen. Hierdoor ligt de aanbreng-collega vast bij de nieuwe medewerker.

Iets simpeler kan natuurlijk ook. Maak een vrij veld op de medewerker aan (bestandskoppeling naar medewerker) en koppel steeds de aanbreng-collega. Maak tevens een ja/nee veld aan zodat STKKR ook kan terugschrijven dat de medewerker is verwerkt.

De tarieven kunnen vast zijn. Heb je afhankelijk van de functie een aanbrengvergoeding? Dan leg je dit vast op een vrij veld op de functie. In ons voorbeeld krijg je meer als je een manager aanbrengt dan dat je een conciërge aanbrengt:

De voordelen:

  • De medewerkersvergoeding wordt niet meer vergeten
  • Geen onterechte betalingen of foutieve bedragen meer
  • Geen onnodige belasting van (dom) overtikwerk op jouw HRM/Payroll afdeling

GetConnector

Als in AFAS bekend is welke collega een nieuwe medewerker heeft aangebracht is het tijd om de GetConnector te maken. Dat klinkt heel spannend maar een GetConnector is niks anders dan een weergave die een andere tool (STKKR dus) kan ophalen.

In ons voorbeeld kiezen we er bewust voor dat de medewerker door de proeftijd moet zijn. Dat is vaak wel zo prettig. Ook hebben we bij ons de aanbrengvergoedingen per functie ingericht.

Je kunt de volgende screenshots gebruiken om de GetConnector in te richten. We hebben ervoor gekozen om deze gegevensverzameling te baseren op de “Medewerker/contracten” weergave. Afhankelijk van de regeling bij jullie dien je de filters wellicht net wat anders in te zetten.

GetConnector, AFAS, STKKR

 

STKKR, afas, Getconnector

 

Gegevenverzameling, STKKR

 

Wijzigen GetConnector, STKKR, AFAS

AppConnector

Richt de AppConnector in. Nog geen STKKR appconnector? Lees dan deze instructie
Voeg de aangemaakte GetConnector toe en voeg de updateConnector “Loonmutatie” & “Medewerker” toe.

 

STKKR inrichting

De STKKR inrichting is meestal de makkelijkste inrichting. In STKKR mappen we de GetConnector velden aan de updateconnector. Daarnaast richten we STKKR zo slim in dat er maar één loonmutatie per nieuwe medewerker wordt toegevoegd.

Als optimale interval denken we dat afhankelijk van jouw verloningscycli 1x per maand of 1x per 4 weken de meest interessante is. Uiteraard mag je deze ook dagelijks laten lopen maar het voegt niet zoveel toe als je betaalt per maand of 4 weken.

Richt de STKKR in conform onderstaande afbeeldingen. Hiermee gaat het jou zeker lukken! In ons geval maken we gebruik van een standaard aanwezig (bruto) looncomponent.

Let op: we gebruiken in deze instructie de responseConnector. Hiermee schrijven we direct ná het aanmaken terug op de medewerker dat de loonmutatie is toegevoegd. Heb jij (nog) geen business of corporate abonnement? Dan heb jij geen beschikking tot de responseconnectoren. Het proces werkt verder wel van a-z maar je mist (extra) inzicht op de medewerker.

 

Je proces is geautomatiseerd!

Als je alles goed hebt gedaan zie je het resultaat op de loonstroken verschijnen!

Loonstrook, AFAS, STKKR

Zelf met Stkkrs processen in AFAS automatiseren?

Herken je jouw bedrijf of handmatig proces in deze blog? Laat fouten dan tot het verleden behoren door processen te automatiseren in AFAS. Het enige wat je nodig hebt zijn het gewenste aantal Stkkrs.

Heb jij al een account? Start dan meteen met inrichten, eventueel samen met jouw AFAS-consultant. Heb jij nog geen account? Maak dan een gratis account aan. De software heeft weinig uitleg nodig, maar hier vind je meer informatie.