Van forecast naar abonnement 

Jouw salesproces wil je zo strak mogelijk borgen. Dat kan in AFAS met de forecast module. Je legt de kans vast, koppelt één of meerdere voorcalculaties en je kunt je dossier vastleggen. Ruim voldoende voor een salesverantwoordelijke die alleen het belangrijke wil vast leggen.

Als de order eenmaal gescoord is, dan kan het overtikken beginnen. Maar zeg nou zelf? Overtikken geeft alleen maar kans op fouten, toch? Daarnaast voegt het geen waarde toe aan het proces. Om de foutkans naar 0 te brengen kun je eenvoudig overtikwerk automatiseren. Lees in dit blog hoe je dit doet! 

In ons eerste blog over forecastmanagement schreven we hoe je automatisch vanuit een forecast een project kunt aanmaken. We hebben daar een aantal vragen over gehad, want kan dit ook voor een abonnement?

Jazeker! Met STKKR kan héél veel, met jouw eigen creativiteit richt je jullie specifieke bedrijfsprocessen in. In deze blog vertellen we je hoe je vanuit een forecast een abonnement kunt aanmaken!

Van forecast naar abonnement 

Werk je in jouw organisatie met abonnementen en wellicht al met forecast management? Dan is deze blog direct toepasbaar. Werk je nog niet met forecastmanagement maar al wel met abonnementen? Beschouw deze blog dan vooral als inspiratie. Jouw AFAS Partner (of AFAS zelf) kan je helpen om forecastmanagement helemaal in te richten binnen jouw organisatie. Het STKKR stuk kun je vervolgens zelf inrichten of laat je door een van onze STKKR partners uitvoeren.

Wil je niet werken met forecastmanagement maar wel via InSite een abonnement aan maken? Met wat creativiteit kun je dit blog daar ook prima voor gebruiken. Overal waar je “Forecast” leest vervang je dit door “Dossieritem”.

  Hoe dan?

  1. Vrije velden nodig? 

  Om een abonnement aan te kunnen maken heb je nét wat meer informatie nodig dan je standaard bij een forecast vastlegt. Deze informatie is echter ook al ontzettend zinvol bij de forecast.

  In de basis heb je de volgende velden nodig:

  • Startdatum abonnement
  • Abonnementsartikel
  • Cyclus facturering

  Eventueel kun je ook nog wat optionele velden toevoegen, maar die zijn niet noodzakelijk in ons geval:

  • Einddatum abonnement
  • Afwijkende prijs
  • Aantal
  • Begindatum factuurcyclus
  • Verlengingscyclus
  • Etc. 

  Je maakt deze velden aan via de management tool onder het bestand “Sales automation/Forecast”. Vergeet de velden niet te voegen aan een Profit en/of InSite tabblad.

  Het resultaat kan er als onderstaand uitzien:

   

  2. GetConnector maken

  Je maakt een getConnector op alle gescoorde forecasts waarbij de abonnementsvelden zijn gevuld. In ons geval ziet de GetConnector er als volgt uit:

  Filters: 

  In mijn geval heb ik één regel als resultaat. Één regel is ontzettend handig om de Stkkr te kunnen testen.

  3. Uitbreiden appconnector

  Werk je al met STKKR? Voeg dan de net aangemaakt GetConnector toe aan de Appconnectoren. Bij de UpdateConnector voeg je “abonnement” toe. Is dit je eerste Stkkr? Lees dan onze help

  4. Maak de Stkkr

  De Stkkr is uiteindelijk, zoals bijna altijd, ontzettend simpel. Een paar aandachtspunten.

  Stap 1: Geef een toepasselijke naam en stel de intervalsnelheid in. Een abonnement kan prima 1x per dag aangemaakt worden.

  Stap 2: Kies de GetConnector.

  Stap 3: Zet uniekheid aan. Hiermee voorkom je dat er vaker dan één keer een abonnement wordt aangemaakt. In mijn geval kies ik voor uniekheid op ForecastId.

  Stap 4. Kies de UpdateConnector “Abonnement” en vervolgens “Toevoegen”.

  Stap 5. Koppel de velden

  5. Relax & geniet!

  Bijna klaar om te relaxen! Je hebt nu een prachtig proces geautomatiseerd. Vertel je collega’s dat deze stap voortaan niet meer uitgevoerd hoeft te worden.

   

  Zelf met Stkkrs processen in AFAS automatiseren?

  Herken je jouw bedrijf of handmatig proces in deze blog? Laat fouten dan tot het verleden behoren door processen te automatiseren in AFAS. Het enige wat je nodig hebt zijn het gewenste aantal Stkkrs.

  Heb jij al een account? Start dan meteen met inrichten, eventueel samen met jouw AFAS-consultant. Heb jij nog geen account? Maak dan een gratis account aan. De software heeft weinig uitleg nodig, maar hier vind je meer informatie.