Verrekenprijs is inkoopprijs, inkoopprijs is verrekenprijs

De vaste verrekenprijs (VVP) in AFAS is ontzettend belangrijk voor het bepalen van je voorraadwaarde. Koop je een artikel in voor 20 euro, maar is je VVP 10 euro dan wordt er maar 10 euro in de voorraad gezet. De VVP is feitelijk de inkoopprijs plus de opslag.

In AFAS kun je intussen via collectief wijzigen de verrekenprijs baseren op de inkoopprijs. Dit is echter een optie die je steeds met de hand moet uitvoeren. Vind je dat vervelend om steeds te moeten doen of is die wizard toch niet compleet genoeg? Dan biedt STKKR een uitkomst.

Data in sync houden 

STKKR is ideaal om data in sync te houden. Dat kan voor bijvoorbeeld verantwoordelijkheden, organisatiegegevens over omgevingen heen, maar dus ook voor prijzen. Door data geautomatiseerd in sync te houden bereik je een hogere datakwaliteit en ben je niet afhankelijk van een reminder in jouw agenda. Het gebeurt gewoon automatisch!

In dit voorbeeld gaan we je meenemen in het gelijk trekken van de verrekenprijs aan de inkoopprijs. Doordat je met STKKR zelf jouw business logica kunt verwerken zijn de mogelijkheden veel groter dan de automatische wizard in AFAS. We nemen je even mee in een paar mogelijkheden:

  • We syncen alleen wijzigingen.
  • Het loopt volledig automatisch.
  • Je kunt per artikel of artikelgroep een vast opslagpercentage noteren. Hiermee kun je de VVP dus iets verhogen ten opzichte van je inkoopprijs of zelfs per artikelgroep laten afwijken omdat er meer arbeid in zit.
  • Laatste inkooprijs, inkoopprijs of gemiddelde inkoopprijs over X periode is mogelijk. Kies zelf jouw GetConnector als bron.
  • Werk je met een afwijkend VVP per magazijn, dan is dat ook ondersteund in STKKR.
  • Heb je een reparatie-magazijn? Dan kun je eenvoudig met STKKR de VVP op €0,00 zetten of bijvoorbeeld maar 10% van de inkoopprijs hanteren.

 

 

Hoe dan? 

Afhankelijk van hoe je jouw prijs wilt berekenen kies je voor een andere bron voor de GetConnector:

  • Actuele inkoopprijs: Gegevensverzameling “Items”
  • Laatste inkoopprijs: Ontvangstregels of Inkooporderregels
  • Gemiddelde inkoopprijs: Ontvangstregels of Inkooporderregels met een berekening op inkoopprijs.

In de basis maakt het voor het vervolg niet uit hoe je jouw GetConnector op gaat bouwen. De velden die erin moeten komen zijn wel belangrijk en gelukkig overal gelijk.

GetConnector aanmaken

We maken één nieuwe GetConnector aan gebaseerd op een van de bovenstaande gegevensverzamelingen. Zorg ervoor dat minimaal de volgende velden aanwezig zijn. Wil je een opslag per artikelgroep instellen, dan voeg je deze velden uiteraard ook toe. 

 Stel de volgende filters in. 

Controleer in het voorbeeld of je resultaat hebt en of het resultaat logisch is.

AppConnector

Heb jij al een AppConnector? Voeg deze GetConnector dan toe aan de STKKR AppConnector.

Bij UpdateConnectoren voeg je “Verrekenprijs” toe zodat STKKR daadwerkelijk de prijs kan muteren.

Nog geen AppConnector? Lees dan eerst even onze handleiding of bekijk ons instructiefilmpje. 

STKKR configuratie 

Het leukste is om de Stkkr te gaan configureren! Open STKKR en kies voor een nieuwe STKKR. De instellingen kun je overnemen van onderstaande screenshots!

Stap 1: Stkkr toevoegen

 Stap 2: GetConnector gegevens 

GetConnector gegevens, STKKR, AFAS

Stap 3: Filter aanpassen

Het filter hoeft niet aangepast te worden. Kies volgende stap.

Stap 4: UpdateConnector gegevens

We kiezen hier voor het toevoegen van een nieuwe verrekenprijs. Dit zorgt ervoor dat de historie goed wordt vastgehouden. De oude prijs wordt automatisch voorzien van een einddatum.

UpdateConnector gegevens, STKKR, AFAS

Stap 5: Koppel de velden

Koppel nu de velden. In dit voorbeeld kiezen we ervoor om de inkoopprijs te voorzien van 10% opslag en vervolgens af te ronden op één decimaal. 

UpdateConnector gegevens, STKKR, AFAS

Testen!

Test jouw ingerichte STKKR.  Stel de STKKR taakplanner in, In dit scenario zou 1x per dag voldoende moeten zijn! 

Zelf met Stkkrs processen in AFAS automatiseren?

Herken je jouw bedrijf of handmatig proces in deze blog? Laat fouten dan tot het verleden behoren door processen te automatiseren in AFAS. Het enige wat je nodig hebt zijn het gewenste aantal Stkkrs.

Heb jij al een account? Start dan meteen met inrichten, eventueel samen met jouw AFAS-consultant. Heb jij nog geen account? Maak dan een gratis account aan. De software heeft weinig uitleg nodig, maar hier vind je meer informatie.