Een verhuurmodule in AFAS profit

Met STKKR maak jij werken in AFAS nog leuker. Met STKKR kun je processen en taken verder automatiseren zodat jij tijd overhoudt voor dingen die er echt toe doen. In sommige gevallen zien we klanten volledige AFAS modules bouwen met STKKR. Met wat creativiteit kun je (bijna) ieder proces automatiseren.

In deze blog bespreken we de mogelijkheid om een verhuurmodule o.b.v. werkelijk gebruik te borgen in AFAS met een klein beetje hulp van STKKR.

De AFAS standaard

Verhuur jij materialen en gebruik je AFAS? Dan heb je vandaag de dag 3 proces-smaken die prima in AFAS geborgd kunnen worden:

 1.  Je maakt een abonnement aan omdat de verhuur over een langere periode gaat
 2.  Je laat de relatie een deel van de huur vooraf betalen en verrekent het resterende (meer/minder dagen) als de spullen retour komen.
 3.  Je rekent statiegeld (borg) op je producten, deze crediteer je bij een retour.

In de situatie dat jij (veel) goederen of materialen voor een onbepaalde periode verhuurt wordt het proces wat lastiger. Een abonnement kun je lange tijd laten doorlopen, maar kost bij iedere levering en retour arbeid en menselijk handelen. Statiegeld of borg dekt soms niet de waarde van het artikel. En zeg nou zelf, een abonnement aanmaken voor een verhuurperiode van 5 dagen zal niet op wegen tegen de kosten.

Met STKKR is het mogelijk om volledig geborgd in AFAS jouw verhuur te automatiseren. STKKR genereert simpelweg pakbonnen voor iedere verhuurdag (of week/maand) en jij hoeft ze alleen maar te factureren.

In een notendop werkt dit als volgt:

 1. Inrichting: Artikelen die in de verhuur mee moeten lopen kenmerk je met een ja/nee veld in AFAS. Idealiter maak je op het artikel een prijs aan voor de verhuur eenheid (verhuur per dag).
 2. STKKR: Ieder verhuurd artikel komt in een vrij contactbestand terecht. Bron is hiervoor de pakbonregel.
 3. STKKR: Ieder geretourneerd artikel komt als -1 in het vrije contactbestand terecht. Bron is ook de pakbonregel.
 4. STKKR: Iedere dag kijkt STKKR of er artikelregels in de verhuur staan. Hiervoor genereert STKKR een pakbon per klant voor de dagprijs.
 5. AFAS: Je genereert de facturen per week of per maand. Hierbij ben je in de rapport lay-out vrij hoe je de verhuur toont. Dit kan per dag, per week of per maand gebeuren.

Je leest het al: Dit proces is ideaal voor veel scenario’s:

 • Verhuur voor korte maar onbepaalde tijd
 • Hoge omloopsnelheid van verhuurproducten
 • Statiegeld principe dekt de lading niet vanwege de artikelwaarde

 

Voordelen?

Vanuit STKKR willen we processen simpel automatiseren. Ook deze Stkkr is eenvoDe voordelen zijn simpel:

 1. Een sluitend proces
 2. Geen kans op menselijke fouten
 3. 100% geïntegreerd in het ordermanagement proces
 4. Één keer inrichten en vervolgens nooit meer naar omkijken.

Om dit proces helemaal af te maken plaats je natuurlijk ook een iDeal betaallink op jouw AFAS factuur. Zo weet je zeker dat de huur-factuur ook snel wordt betaald.

 

 

 

Moeilijk?

Vanuit STKKR willen we processen simpel automatiseren. Ook deze Stkkr is ondanks de opeenvolgende stappen prima zelf in te richten. Voor een ervaren Applicatiebeheerder verwachten voor het gehele AFAS proces een dagje werk waarvan er zeker 6 uur in AFAS gaan zitten en slechts 2 uur in STKKR.

Deze STKKR is net wat te groot om helemaal uit te schrijven. Daarnaast zal jouw logistieke proces er net wat anders zien dan bij andere bedrijven. Dit omdat het logistieke proces en de aandachtspunten best wel eens kunnen verschillen.

Ben jij een AFAS Applicatiebeheerder/Succesbeheerder met minimaal 0.5 jaar ervaring? Dan nodigen we je uit om dit proces samen met ons in een kosteloze bootcamp in te richten!

Ben jij dat niet en heb je ook geen Applicatiebeheerder/succesbeheerder in dienst? Kijk dan eens of één van onze STKKR (& AFAS) Partners jou kan helpen. Enkele partners zijn zeer bedreven in het ordermanagement stuk van AFAS en kunnen jou perfect helpen!

Advies nodig welke partner het meest geschikt is voor jou? Neem gerust contact op.

Zelf met Stkkrs processen in AFAS automatiseren?

Herken je jouw bedrijf of handmatig proces in deze blog? Laat fouten dan tot het verleden behoren door processen te automatiseren in AFAS. Het enige wat je nodig hebt zijn het gewenste aantal Stkkrs.

Heb jij al een account? Start dan meteen met inrichten, eventueel samen met jouw AFAS-consultant. Heb jij nog geen account? Maak dan een gratis account aan. De software heeft weinig uitleg nodig, maar hier vind je meer informatie.