STKKR vernieuwt de STKKR engine

 

Op 07 juli 2020 is de grootste STKKR update online gezet sinds het ontstaan van STKKR. De complete STKKR engine is verbeterd. Door middel van een interview met onze Lead Developer Frederik Leenders vertellen wij jou meer over deze update!

 

 

 

 

 

Een nieuwe engine (motor), dat klinkt heftig! Was het echt nodig? 

Nee, nog niet. STKKR bestaat nu 2,5 jaar. De groei die we ooit dachten te maken hebben we veruit overtroffen. Vandaag de dag verwerken we zo’n 6 miljoen updates per dag over het STKKR platform richting AFAS. Dat doen we voor zo’n 650 klanten. De huidige techniek heeft nog wat rek maar de verwachting is dat het huidige platform snelheid gaat verliezen bij zo’n 10 miljoen updates per dag. Doordat we ons platform continu monitoren kennen we de limieten en kunnen we vroegtijdig vernieuwen.

Klinkt als een goed plan! 

Dat is het ook. We hebben grote ambities met STKKR. Op dit moment gebruikt ongeveer 10% van het AFAS klantenbestand STKKR. We willen komende jaren groeien naar 100% van het AFAS klantenbestand zodat heel ondernemend Nederland zijn processen maximaal kan automatiseren. Daarvoor moet het STKKR platform ver van te voren klaar zijn voor verdere groei.

Waar begin je dan? Meer servers? 

Vooral niet meer servers! STKKR is een high-performance platform, alles gaat in-memory. Meer servers zien we als een ‘zwakte’ om onderliggende problemen op te lossen. STKKR heeft slechts drie servers, één voor productie, één voor test en één voor uitwijk.

Samen met de techneuten van AFAS zijn we gaan kijken waar de verschillende bottlenecks van de connectoren liggen. Een deel heeft AFAS opgelost in de Profit 15 update. Profit is vele malen complexer dan STKKR en daardoor is het niet zo gek dat Profit soms een beetje moeite heeft met de grote aantallen van STKKR. Samen met AFAS hebben we dit verder geoptimaliseerd waardoor er geen wachtrijen meer ontstaan bij de databases van AFAS. Dat zorgt ervoor dat de maximale snelheid van het STKKR platform wordt verhoogd.

 

Je hebt het wel eens over rijbanen. STKKR heeft 71 rijbanen. Wat betekent dit voor de update? 

STKKR werkt met 71 verwerkers tegelijk. Dat betekent dat we 71 parallelle taken tegelijk kunnen verwerken. Vergelijk het inderdaad met een snelweg van 71 banen. Dat is super efficiënt, behalve als er bij oprit Leusden ineens 10.000 auto’s de weg op komen. De oprit is dan overbelast en het verkeer wat vanuit Utrecht richting Amersfoort rijdt moet wachten (file!). In deze update hebben we een druppel(stoplicht) systeem gebouwd op iedere oprit. Er kunnen dan maar 100 auto’s tegelijk de snelweg op bij Leusden. Zijn de 100 auto’s erop, dan volgen de volgende 100. Op deze manier stroomt het verkeer maximaal door. 

In deze vergelijking is de rijbaan een verwerker, de oprit één Stkkr en een auto één UpdateConnector-regel. Doordat STKKR supersnel is (42 regels per seconde) merk je hier in de praktijk helemaal niks van. De database van AFAS gaat hierdoor echter geen wachtrij vormen waardoor het nog efficiënter doorstroomt. Genoeg om bij gelijkblijvende belasting 150% van het totale AFAS klantenbestand aan te kunnen!

Wat verandert er voor de gebruikers? 

Als gebruiker ga je er in de geplande verwerking niet direct iets van merken. Taken die je start zullen nog sneller starten en worden uitgevoerd. Verder verandert er niks. 

Echt niet?

Nou wellicht een klein beetje. Deze update heeft best lang geduurd. Een engine verander je niet zomaar, daar zit maanden testwerk aan vast. Tijdens de update nemen we ook direct veel andere wensen mee. Een voorbeeld daarvan is dat je een lopende Stkkr kunt pauzeren, zijn er extra filtervariabelen beschikbaar en krijg je meer feedback in jouw Stkkr-runs. Op de releasepagina vind je alle wijzigingen terug.

Nog meer nieuws? 

Komende tijd gaan we weer heel hard aan de slag met verdere functionaliteiten. In juli en augustus zullen er vele functionele updates volgen! 

 

Over het development-team  

Het STKKR development-team bestaat uit 5 personen. Zij houden zich dagelijks bezig met de ontwikkeling en onderhoud van het STKKR platform. Het team wordt aangestuurd door de lead-developer, Frederik Leenders. De kern bij STKKR is “Je doet het goed of niet”. Iedere letter code die we schrijven wordt middels protocollen gereviewd en langs de hoogste beveiligingslat gelegd. Alleen zo zorgen we voor de allerbeste software waar zo’n 650 klanten dagelijks op vertrouwen